Aardbeving Kroatië

De hoofdstad Zagreb en omgeving is getroffen door een aardbeving vandaag 22 maart om 6.24 LT met een magnitude van 5,3 op de schaal van Richter. De radioamateurs (S5 ARON) in het buurland Slovenië hebben besloten om de Kroatische radio amateurs noodcommunicatie (9A SRVKS) te helpen indien gewenst. S5 ARON communiceert via DMR op TG 219112 via de DMR repeater S55DNM TS2 en via de app Zello.

· Een jonge jongen is in kritieke toestand op de intensive care. Gebouwen, waaronder ziekenhuizen en het parlementskantoor, zijn ernstig beschadigd en patiënten zijn geëvacueerd om schade te kunnen beoordelen.

· In het kader van de COVID-19, met in totaal 235 gevallen, mogen burgers die worden geadviseerd buiten te blijven en toch een sociale afstand van 1,5 – 2 meter in acht te nemen, nu terugkeren naar hun huizen. Het leger wordt gemobiliseerd om de autoriteiten voor burgerbescherming te helpen. In bepaalde delen van Zagreb wordt de distributie van water en gas onderbroken. De aardbeving veroorzaakte geen overstromingen, maar voor het weekend wordt een koude temperatuur verwacht, die kouder wordt en behoorlijk onrustig wordt door sneeuwophopingen met het risico op lawines in de bergen, en een reëel blootstellingsgevaar voor mensen die buiten vastzitten. Vanaf 27 maart wordt het weer minder koud.

· Kroatië heeft het Europees mechanisme voor civiele bescherming geactiveerd, met name voor medische apparatuur, veldhospitaal en beschermende uitrusting.

· Het ERCC onderhoudt nauw contact met de Kroatische autoriteiten voor civiele bescherming.

route: /IARU1 Emcomm>S56CT>PAØNON