Kerstboodschap 2018

Beste Dares deelnemer

Het einde van het jaar 2018 nadert.

Een terugblik:

In het afgelopen jaar hebben wij niet stilgezeten. Denk aan de veiligheidsdagen o.a. in Almere, Culemborg en Hoorn waar vele deelnemers zich hebben ingezet om aan publiek en professionals werkzaam in de VR wereld te tonen wat noodcommunicatie inhoudt en hoe Dares daar een invulling aan kan geven.

Voor het eerst zijn we begonnen met het testen van antennes en apparatuur in het DLCC te Oegstgeest. Een keer per maand op de eerste zondag houden we de PI9D ronde op 40 en 80 meter waarbij sinds oktober 2 meter en 70 centimeter is bijgekomen.

Naast de invoering van de nieuwe wetgeving (AVG) waar veel tijd is ingestoken zag ook de DDA, Dares Deelnemers Administratie het levenslicht, ontworpen door een Dares deelnemer.

Nieuw was ook voor het eerst het organiseren van een landelijke oefening genaamd Enigma. Van de evaluaties hebben we veel geleerd. Vele deelnemers hebben zich hiervoor ingezet. Enigma krijgt in 2019 een vervolg (Enigma2). Deze oefening is niet onopgemerkt gebleven, 25 aspirant deelnemers hebben zich onlangs aangemeld. Vanuit Europa horen we meer geluiden om samen oefeningen te organiseren. RAIN2018 (Polen-Duitsland-Nederland) was hier een voorbeeld van. In 2019 staat de internationale oefening vanuit Roemenië (samen met de NAVO) in april gepland.

Het bestuur is n.a.v. de gesprekken met het ministerie van Justitie en Veiligheid vorig jaar september opnieuw uitgenodigd voor een evaluatie. Uit dit gesprek heeft J&V een aantal vragen op tafel gelegd waarmee we als bestuur aan de slag zijn gegaan. In januari 2019 staat een vervolg gesprek gepland.

Regio 15/16 Haaglanden/Hollands Midden werd geconfronteerd met een noodzakelijk verhuizing van hun DRCC in de brandweerkazerne te Leiden. De kazerne krijgt een andere bestemming waardoor apparatuur en opslag weggehaald moest worden.

We zijn blij dat regio 20 (Midden- en west Brabant) weer een regio coördinator heeft. Daarnaast heeft ook Noord- en Zuid Limburg (R23/24) weer een Regio Coördinator en 2 plaatsvervangers. Wij wensen de heren veel succes.

De digitale werkgroep heeft zeker niet stilgezeten. Hun DWS (Dutch Winlink System) werd verder geperfectioneerd.

In 2019 bestaat Dares 15 jaar. Dit zullen we zeker niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Namens het bestuur mijn welgemeende waardering voor uw inzet.

Rest mij u en uw familie fijne feestdagen en een voorspoedig 2019 toe te wensen.

Jan Rozema PA7O

Secretaris