Doelstelling
DARES heeft als doel de kennis en vaardigheden van door de Rijksoverheid gelicentieerde radiozendamateurs beschikbaar te maken voor ondersteuning van professionele hulpdiensten, gemeentelijke en andere civiele organisaties bij rampen en grootschalige incidenten. Dit doen we door radiocommunicatie te verzorgen binnen de kaders die door de overheid zijn gesteld.
We bereiken dit doel door gemotiveerde en deskundige radiozendamateurs en andere vrijwilligers te organiseren en te voorzien van de nodige technische middelen. Daarnaast organiseren we bijeenkomsten om hun kennis en vaardigheden up-to-date te houden. DARES is een non-profit organisatie.
Visie
De toegevoegde waarde van DARES ligt in het bieden van communicatieondersteuning aan veiligheidsregio’s. Hoewel brandweer, politie en ambulancediensten hun eigen communicatienetwerken en procedures hebben, kunnen gemeenten, steden en provincies bij grootschalige incidenten snel tegen beperkingen aanlopen.
Denk hierbij aan afdelingen burgerzaken en sociale diensten die verantwoordelijk zijn voor de evacuatie, registratie, opvang en verzorging van grote groepen mensen. Daarnaast biedt DARES ook “welfare”-communicatie, waarmee getroffen burgers contact kunnen houden met hun naasten.
Bijvoorbeeld, we willen het mogelijk maken om vanuit een gemeentehuis in gemeente X verbindingen met spraak en data op te zetten naar opvangcentra Y en Z. Hiervoor denken we aan een VHF/UHF spraak- en datanetwerk. Gemeenteambtenaren in gemeentehuis X krijgen ondersteuning van DARES-operators om grote hoeveelheden data (zoals namenlijsten van evacuees en vermisten) door te sturen naar strategische locaties in gemeente X en de omliggende regio.
Ook kunnen rampenbestrijders van de overheid, waterschappen en energiebedrijven, die op strategische plekken in het getroffen gebied werken, met behulp van DARES-operators communiceren met hun collega’s op meldkamers of elders. Procedures, technieken en frequentieverdeling worden landelijk vastgesteld en beschikbaar gesteld aan DARES-deelnemers en andere zendamateurs. Dit betekent niet dat alles centraal geregeld wordt, maar de kaders zullen uniform zijn.
DARES heeft convenanten afgesloten met verschillende veiligheidsregio’s.
Regionale indeling
DARES-deelnemers zijn georganiseerd in regio’s die overeenkomen met de veiligheidsregio’s. Elke DARES-regio heeft een door het bestuur benoemde regiocoördinator (RC), bijgestaan door een of meer plaatsvervangende RC’s.
De Nederlandse overheid heeft de visie dat een veiligheidsregio bij rampen of calamiteiten bijstand nodig heeft van andere regio’s. DARES sluit zich hierbij aan en richt zich erop dat bij een inzet eerst een beroep wordt gedaan op omliggende DARES-regio’s en daarna op de overige. De overheid zal pas een beroep op DARES doen als er een serieus capaciteitstekort is. Zendamateurs in een getroffen regio zullen zich eerst richten op hun eigen veiligheid en die van hun naasten.
Alarmering
Een veiligheidsregio die een beroep wil doen op DARES, alarmeert de RC van de betreffende regio of het bestuur via het LOCC. Dit leidt tot alarmering en inzet van DARES-regio’s en deelnemers.